Welcome to Our Foyer Project Planning Page

Click on the link to go directly to the named section of this webpage top Business Case and Justification of the Proposal
Existing Plan
Proposed Plan
Existing Elevation
Proposed Elevation
Site Plan
Permissions
Long-term Conservation and Improvement Strategic Plan
In 2014 East Worlington Parish Hall Trustees / Management Committee established a long term plan for the conservation and improvement of the Hall. The plan was created based on needs identification and priorities of the community, through consultation and engagement activities, and of the building, through condition surveys and assessments.
The Plan has three main phases:
  • the main hall (completed 2016)
  • the kitchen (completed 2018)
  • the foyer and toilets(the focus of this project).
Business Case and Justification of the Proposal
Sanitary accommodation
The current accommodation no longer provides adequate sanitary accommodation for the newly refurbished hall that serves the needs of the whole community, including those with disabilities. A new accessible wc unit fully compliant with Approved Document M and including baby changing facilities will help to address this shortfall. This will be complemented by separate male and female wc units.
Storage
Additionally, the hall suffers from a lack of storage to support the range of activities which currently take place and which restricts the prospects of any future opportunities to generate essential revenue. Without these activities the hall will be underused and from the resulting loss of potential revenue may have an uncertain or unsustainable future. Currently, all tables and chairs have to be kept within the hall, which prevents a range of sporting and other activities or events from taking place and is considered unsightly. The existing store is accessed via several steps and is partly occupied by boiler, maintenance and sound/AV equipment. A new storage facility at hall level will provide space for all of the tables and chairs plus capacity for other community club activities i.e. table tennis, fitness, yoga, art, photography etc.
Vestibule
The new space will be defined by the original barn opening and the oak portal frame will be restored to accommodate the new doorway into the hall, replacing the modern ‘Georgian glazed’ fire doors.
Elevation
The fabric of the existing extension is of non-traditional 20thC construction and does not meet current building regulations for space standards and energy conservation. The new structure will provide the opportunity for sympathetic elevational materials including lime render, stone, exposed oak and natural slate roofing to complement the existing hall building. Conservation style rooflights will be inserted in the roof to provide natural light with privacy & security to the wc and storage spaces. Purpose built oak notice boards will be attached to the front for community use. Provision for signage and external lighting of the hall will be made including:
  • lettering or signage attached to the front elevation
  • a detached sign on a permanent post or structure adjacent to the hall which could accommodate temporary signage for community activities or events
  • wall mounted lighting attached to the front wall either side of the entrance
Roof
The new roof will avoid any impact on the (newly refurbished) thatched roof or existing front windows. The roof pitch will match the existing kitchen as closely as possible.
External space, parking & bins
The enhanced accommodation will result in an increased footprint on the external space in front of the hall. Currently it has a tarmacadam surface and provides ‘ad hoc’ unmarked parking for five cars and bin space to the righthand side of the doorway. Additional informal parking is available along the lanes approaching the hall.

The new proposal will not result in any reduction of parking spaces, but to ensure that optimum numbers are achieved the spaces will be clearly marked. A dedicated ‘disabled’ space with set down areas will be provided for wheelchair users in front of the main doorway. Bin space will continue to be provided to the right-hand side of the doorway.
 Existing Plan

 Proposed Plan
 
 Existing Elevation
 
 Proposed Elevation
 
 Site Plan
 
Top of Page
 Permissions
We gained Listed Building Consent and Full Planning Approval from North Devon Council on 4th June 2018
  • Full Planning Approval 64819
  • Listed Building Approval 64820
 






To contact the Parish Hall administrator email worlingtonparishhall@gmail.com or to make a booking email bookings@ewph.uk
Community Web Kit provided free by BT